generic

Bästa Bitcoin plånbok: Topp 5 bästa kryptoplånböcker i 2023

Obs: Köp av bitcoin och andra kryptovalutor är inte reglerat i de flesta EU-länder (inklusive Storbritannien och Sverige). På grund av detta har du inget skydd för investerare i EU och riskerar också att förlora eget kapital. All handel sker på egen risk och vi ger ingen ekonomisk rådgivning. Gör alltid din egen forskning.

Kärt barn har många namn: kryptoplånbok, krypto wallet, Bitcoin wallet och Bitcoinplånbok. Här ska vi titta närmare på vilken som är den bästa kryptoplånboken för olika typer av kryptovalutor, samt hur du väljer den bästa wallet för dina behov.

Vad är en bitcoinplånbok (wallet)?

Det är viktigt att först förstå vad en kryptoplånbok är för att hitta den bästa kryptoplånboken för dig. Plånboken är en slags “nyckelhållare” för privata och offentliga nycklar. Du anger den privata nyckeln i kryptoplånboken på samma sätt som du anger en PIN-kod i bankomaten för att ta ut dina pengar. Du använder också nyckeln för att överföra kryptovaluta.

För att kunna använda en kryptoplånbok behöver du något som kallas “seed” eller “frö”. Dina nycklar genereras från dessa “frön”. Du kan alltså betrakta fröet som “huvudnyckeln”. Du kan därför byta kryptoplånbok endast genom att använda huvudnyckeln, utan att göra transaktioner. Du kan också använda huvudnyckeln för att komma åt dina värden, även om du förlorar åtkomsten till kryptoplånboken.

Seeden/fröna består av en lång rad slumpmässiga bokstäver, siffror och tecken, ofta på 81 tecken eller fler. Detta kallas en sträng. “Masternyckeln” eller seeden ska förvaras så säkert som möjligt. Du bör aldrig spara det i dokument på din dator eller i anteckningar på din mobil till exempel. Det är bäst att hålla strängen någonstans utan internetanslutning för att minska risken för nätfiske och hacking.

Förr förvarade man ofta alla nycklar på ett pappersark, som kallas för en “pappers wallet”. Detta är den säkraste metoden på många sätt, men du riskerar att lappen skadas eller försvinner. Handstil kan också blekna med tiden, vilket gör strängen helt oläslig. Många väljer därför att ha en egen kryptoplånbok för privata nycklar.

Även om det kan verka som att du fysiskt har din krypto i din plånbok, är det inte så det fungerar. Kryptovalutan finns i en blockkedja, aldrig någon annanstans. Du skyddar alltså seeden/strängen som ger dig tillgång till kryptovalutan inuti den aktuella blockkedjan.

Varför ska man ha en bitcoinplånbok?

Vi rekommenderar alla som köper kryptovaluta att använda en säker kryptoplånbok istället för att lagra krypton på en kryptobörs. Även om dagens kryptobörser är väldigt säkra har det förekommit skandaler tidigare. Plattformar har blivit hackade och kryptobörser har gått i konkurs. 

De flesta välrenommerade kryptobörser vidtar aktiva åtgärder för att förhindra att detta händer igen, bland annat genom att erbjuda försäkringar som ger dig dina värden tillbaka i händelse av konkurs. Ändå är en kryptoplånbok det enda sättet du kan ha full kontroll över dina egna pengar. 

Aktiva daytraders kan ibland nöja sig med att ha krypton på kryptobörser, speciellt om de köper och säljer flera gånger om dagen. Handlare kan till exempel ange att krypton säljs automatiskt när den når ett visst värde, eller så kan de bestämma att krypton ska säljas med en given förlust.

De allra flesta kommer dock att ha nytta av att använda en oberoende Bitcoin-plånbok eller annan kryptoplånbok för att lagra sina värden.

Olika typer av kryptoplånböcker

Det finns främst två olika kategorier av kryptovalutor, nämligen hardware och software. Hardware innebär att kryptoplånboken är en fysisk enhet som inte kan anslutas till ett nätverk. Software betyder mjukvara, det vill säga en elektronisk eller digital kryptoplånbok som ansluter till internet. Digitala kryptoplånböcker kan användas på mobil, surfplatta och dator.

Vad är en ledger eller hardware-wallet?

En huvudbok, även kallad hardware-wallet, är en mycket speciell typ av kryptovaluta-plånbok som genererar och lagrar lösenordssträngen på en liten fysisk enhet. På kryptojargong kallas lagring av krypto i en ledger för “cold storage”. Det vill säga att den förvaras “kallt”, utan fysisk anslutning till internet av något slag.

Du måste ansluta enheten till din dator för att skapa och spara lösenord. Du kan också göra säkerhetskopior för extra säkerhet. Själva enheten kan skyddas med både PIN-koder och lösenord. Det blir praktiskt taget omöjligt för bedragare att få tag i din seed även om de stjäl enheten.

Vad är en digital kryptoplånbok?

Vi skiljer på så kallade Custodial Wallets och hot wallets när vi pratar om digitala kryptovalutor. Depåplånböcker hanteras av en tredje part. Den tredje parten är vanligtvis en kryptobörs. Denna typ av plånböcker kallas därför även för Exchange Wallets. Du använder alltså en Exchange Wallet om du lämnar kryptot på börsen. 

Hot wallets är den mest använda lösningen idag och är väldigt användarvänlig. Du kan installera hot wallets-plånboken som en app på din mobil eller använda den via datorn. Till skillnad från Custodial Wallets hanterar du dina nycklar själv. Du behåller alltså kontrollen över din plånbok, snarare än att låta kryptobörsen ha kontroll. 

Hot wallets är jättebra för dig som vill ha en kryptoplånbok som kan användas dagligen. De är oftast helt gratis. Hot wallets är också en superkryptoplånbok för dig som bara vill testa lite i kryptovärlden eller experimentera lite med olika alternativ. Hot Wallets passar även dig som bara har några hundralappar i värde.

Hardware krypto wallet vs software / digital krypto wallet

Hardware wallets anses vara det säkraste alternativet. Digitala elektroniska plånböcker för kryptovalutor kan alltid utsättas för attacker: nätfiske, hacking och liknande. Du eliminerar därmed denna risk genom att ta bort internetåtkomst. Det ska ändå sägas att risken för att en hot wallet hackas inte är större än att din nätbank ska hackas. 

Nackdelen med att använda en hardware wallet är att själva enheten kostar pengar och du behöver fysiskt lagringsutrymme. De finns i de flesta prisklasser, beroende på vilka funktioner du behöver och hur mycket lagringsutrymme du vill ha. Du måste också överväga summan av dina investeringar mot priset på enheten. Om du bara har små belopp åt gången som du har råd att förlora, så kan du nöja dig med en digital kryptoplånbok. 

Många tror att digitala kryptoplånböcker är mer användarvänliga och praktiska. En lösning kan vara att kombinera hårdvara och mjukvara. Du kan till exempel lagra de flesta av dina investeringar på en fysisk enhet, och du kan ha en mindre summa tillgänglig digitalt för handel och transaktioner. 

Detta kan vara en särskilt fördelaktig lösning för aktiva handlare, såväl som för dig som vill handla och göra transaktioner med kryptovaluta. Du kan antingen använda två separata lösningar och överföra värden mellan dem, eller så kan du hitta kryptoplånböcker för hardware och software som är kompatibla med varandra.

Ledger Nano X: Hårdvaruplånbok för Bitcoin och andra kryptovalutor

logo

Bäst för enkel användning

star icon star icon star icon star icon star icon

4.9/5

Nyckelfigurer

Pris: 1551,00 SEK

Stödjer: 1100+ mynt

Prova Ledger Nano x

Annonslänk

Vad vi gillar med Ledger Nano x

Ledger Nano X är en av våra favoriter för avancerade men ändå mycket användarvänliga hardware-wallets. Du kan lagra över 1500 tokens. Nano X har avancerade funktioner som Bluetooth, samt en egen app för att köpa och sälja kryptovalutor. Vi gillar också möjligheten att integrera den med en digital plånbok för sömlös överföring. Du kan alltså lagra det mesta av värdena säkert på Nano X, men skicka mindre summor till din digitala krypto wallet för konsumtion.

Fördelar

 • star iconAvancerade funktioner som Bluetooth
 • star iconSeparat app för transaktioner
 • star iconKan integreras med digitala krypto wallets
 • star iconMycket hög säkerhet
 • star iconKan återställas vid skada

Nackdelar

 • star iconVissa människor anser att Bluetooth är en svaghet när det gäller säkerhet
 • star iconKostar mer än digitala kryptoplånböcker

Ledger Nano är en kall kryptoplånbok som kommer i två varianter, Ledger Nano X och Ledger Nano S. Båda dessa enheter ser ut som vanliga minnesstickor, förutom en liten digital display på sidan. Ledger Nano stöder över 1500 kryptovalutor och tokens. Både Nano S och Nano X har så hög säkerhet att de kan användas på datorer med virus och skadlig kod. 

Båda varianterna av Ledger Nano är mycket populära, säkra och praktiska, men det finns vissa skillnader mellan dem. Nano S kan bara lagra 4-18 tokens och kryptovalutor åt gången. Vill du ha mer än så här bör du överväga Nano X som har en lagringskapacitet på ca. 100 olika typer av kryptovalutor. 

Nano X kan användas med en mobilapp för ökad användarvänlighet. Det är också möjligt att återfå den, om enheten är skadad, stulen eller skadad. Inte minst kan du använda den med digitala plånböcker och olika kryptobörser. 

Nackdelen med Ledger Nano X är ett högre pris än Nano S. Vissa kryptohandlare gillar inte Bluetooth-funktionen och anser att det är en onödig risk. Andra däremot älskar Bluetooth-funktionen som gör enheten mer praktisk och användarvänlig än t.ex. Nano S.

Ledger Nano S: “Kall” kryptoplånbok med Bluetooth

 logo

Bäst för dig som har få kryptovalutor

star icon star icon star icon star icon star icon

4.4/5

Nyckelfigurer

Pris: 619,00 SEK

Stödjer: 1100+ mynt

Prova Ledger Nano S

Annonslänk

Vad vi gillar med Ledger Nano S

Ledger Nano S är ett utmärkt alternativ för dig som letar efter en hardware-wallet till ett överkomligt pris. Då det finns begränsat lagringsutrymme för olika typer av kryptovalutor passar detta bäst för dig som bara har 4-18 tokens åt gången. Hardware-wallets som denna är bland de säkraste på marknaden. Vi gillar också möjligheten till integration med digitala kryptoplånböcker, samt hur enkelt det är att överföra värden till dessa.

Fördelar

 • star iconMycket hög säkerhet
 • star iconEgen app för att köpa och sälja krypto
 • star iconRimligt pris
 • star iconLätt att överföra värden till och från
 • star iconKan återställas vid skada

Nackdelar

 • star iconBegränsat antal tokens
 • star iconKostar mer än digitala kryptoplånböcker

Nano S är ett billigare alternativ än Nano X, men enheten har sämre lagringsutrymme. Det är fortfarande ett utmärkt alternativ för dig som inte vill ha många olika typer av krypto samtidigt. 

Det som är otroligt viktigt är att du köper en äkta Ledger från en återförsäljare du litar på. Det största hotet mot säkerheten är helt enkelt mänskligt misslyckande. Till exempel säljer vissa bedragare falska versioner som låter dem stjäla dina värdesaker när du använder enheten.

Både Nano S och Nano X kommer med en app som heter Ledger Live. Appen låter dig köpa och sälja kryptovalutor och du kan installera den på mobil och desktop. Nano S kan integreras med olika digitala kryptoplånböcker, och du kan enkelt överföra värden från de mest populära och välrenommerade kryptobörserna.

Trezor Model T: mycket populär kryptoplånbok för hårdvara

 logo

Bästa Trezor plånbok

star icon star icon star icon star icon star icon

4.7/5

Nyckelfigurer

Pris: 189,00 EUR

Stödjer: 1200+ mynt

Prova Trezor Model T

Annonslänk

Vad vi gillar med Trezor Model T

Trezor Model T är en liten och praktisk hardware-wallet med pekskärm som kan integreras med digitala plånböcker. Vi gillar att det är så användarvänligt och lätt att komma igång med. Kryptoplånboken passar därför även dig som är nybörjare. Vi tycker också att det är väldigt betryggande att du kan hämta ut din kryptovaluta, även om något skulle hända med själva enheten. Trezor Model T finns tillgänglig med avancerade säkerhetsfunktioner. Nyckelloggning är inte möjlig, så hackare kan inte läsa tangentbordet och därmed dina lösenord.

Fördelar

 • star iconMycket hög säkerhet
 • star iconAnvändarvänlig och enkel
 • star iconÅterställer dina värden
 • star iconTar lite plats
 • star iconMycket bra kundservice

Nackdelar

 • star iconKostar ganska mycket

Trezor Model T är en “kall” plånbok, dvs hårdvara plånbok. Själva enheten är väldigt praktisk och tar liten plats. En annan stor fördel är att du kan hämta dina värden, även om något skulle hända med enheten. Det ger dig extra säkerhet och trygghet. 

Hardware wallets brukar anses vara något komplicerade för nybörjare. Trezor Model T är dock ett bra alternativ för dig som är ny, men som vill ha den trygghet som en kall kryptoplånbok kan ge dig. 

Säkerheten är generellt sett mycket hög, tack vare funktioner som förhindrar key-logging. Key-logging är en programvara som låter andra läsa dina tangenttryckningar för att säkra dina lösenord. Trezor är därför en mycket populär kryptoplånbok som kombinerar hög säkerhet med bra användbarhet.

Exodus: Digital kryptoplånbok för mobil och desktop

 logo

Bästa digitala plånbok

star icon star icon star icon star icon star icon

4.2/5

Nyckelfigurer

Pris: Gratis

Stödjer: 150+ mynt

Prova Exodus

Annonslänk

Vad vi gillar med Exodus

Exodus är en mycket användarvänlig digital plånbok för kryptovaluta som passar både nya och erfarna användare. Vi gillar särskilt att kryptoplånboken ger dig en bra överblick över din portfölj och det är lätt att följa marknadens rörelser. En annan fördel med Exodus är att du kan handla krypto direkt från din plånbok. Det är dock enkelt att överföra mynt som du köper från kryptobörser. Kundtjänsten är lättillgänglig, vilket kan vara betryggande för nybörjare.

Fördelar

 • star iconBra kundservice
 • star iconSäkerhetskopieringsinställningar för lösenord och nycklar
 • star iconAnpassningsbar design och layout
 • star iconIntegreras med hardware-wallets
 • star iconKan användas på mobil, surfplatta och desktop

Nackdelar

 • star iconInte lika säker som hardware-wallets

Exodus anses vara den bästa kryptoplånboken/hot wallet för nybörjare. Samtidigt har den tillräckligt avancerade funktioner för att tillfredsställa de flesta kryptohandlare. Du får en bra överblick över din portfölj och marknadsutveckling. 

Exodus är också ett mycket bra alternativ för dig som vill ha en digital kryptovaluta som kan användas till många olika typer av kryptovalutor. Du kan köpa kryptovaluta genom Exodus, eller så kan du handla på din favoritbörs och överföra till din plånbok. En annan stor fördel är att kryptoplånboken kan användas både via mobil och desktop. 

Säkerhetskopieringsinställningen låter dig enkelt återställa säkerhetsnycklar och lösenord, samtidigt som du kan justera både design och layout för att anpassa din plånbok efter dina egna önskemål och preferenser. Sist men inte minst har de en lättillgänglig kundtjänst som kan hjälpa dig när det behövs.

Electrum: Bästa Bitcoin-plånbok för erfarna handlare

 logo

Bäst för erfarna Bitcoin-ägare

star icon star icon star icon star icon

4/5

Nyckelfigurer

Pris: Gratis

Stödjer: Bitcoin

Prova Electrum

Annonslänk

Vad vi gillar med Electrum

Vi gillar de avancerade funktionerna i Electrum. Denna digitala Bitcoin-plånbok är speciellt designad för Bitcoin, men stöder inte andra kryptovalutor. Specialisering gör att du kan få optimal transaktionshastighet vid överföring av BTC, samt bättre resursanvändning. Kryptoplånboken är väl lämpad för erfarna kryptohandlare, men det kan vara lite utmanande att komma igång för nybörjare. Vi gillar också att Electrum kan användas på mobil, surfplatta och desktop.

Fördelar

 • star iconOptimerad för Bitcoin
 • star iconLättanvända funktioner i Bitcoin-nätverket
 • star iconKan integreras med hardware-wallet

Nackdelar

 • star iconDu måste ha tillgång till internet
 • star iconInte lika säkra som fysiska kryptoplånböcker

Electrum är en hot wallet och digital Bitcoin-plånbok för desktop och mobil. Electrum anses vara bland de bästa kryptoplånböckerna för erfarna handlare. Funktionerna är ganska avancerade, men det anses inte vara tillräckligt användarvänligt för dig som är ny.

Nackdelen med den digitala kryptoplånboken är att den inte stöder altcoin. Kort sagt, altcoin är alternativ till Bitcoin. Du måste också ha tillgång till internet för att använda kryptoplånboken. 

Det finns dock många goda skäl till varför vi rekommenderar Electrum som en av de bästa kryptoplånböckerna på marknaden. Du kan bland annat integrera med en ledger och använda funktionen “cold storage” för att lagra värdena säkert offline, samtidigt som du kan använda plånbokens övriga funktioner online. 

Eftersom Electrum är designat specifikt för köp av Bitcoin kan du njuta av optimal transaktionshastighet och användning av resurser. Electrum låter dig också använda många av funktionerna i Bitcoin-nätverket på enklast möjliga sätt.

Kort sagt: Det här är den bästa kryptoplånboken

Vi rekommenderar endast de seriösaste och bästa elektroniska plånböckerna på marknaden. Det är mycket viktigt att du väljer en kryptoplånbok som har både hög säkerhet och funktionalitet, oavsett om du använder dig av digitala kryptoplånböcker eller hardware wallets. 

Utöver det måste du tänka på vilka behov du har och vilka funktioner du behöver från din plånbok. Vilken som är den bästa kryptoplånboken beror till stor del på dina personliga preferenser. Du måste se till att din plånbok uppfyller alla krav på säkerhet och användarvänlighet.

Tänk på följande faktorer för att välja den bästa kryptoplånboken för dig:

Använd vår guide för att bestämma vilket av dessa alternativ som är den bästa kryptoplånboken för dig. Nu det bara att önska dig lycka till med din handel med kryptovalutor och dina investeringar.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.