generic

Aktietips: Här är aktierna du borde kolla in nu

Fler än 1,2 miljoner svenskar äger aktier på Stockholmsbörsen idag, men det är långt ifrån alla av dem som kommer att gå med vinst. Det låter kanske inte särskilt motiverande, men tyvärr är det så. Om du vill tjäna pengar på aktiemarknaden måste du kunna välja de bästa aktierna. Här kan det ibland vara bra att följa olika aktietips, men i grund och botten är det du själv som måste fatta det slutgiltiga beslutet om en investering.

I den här artikeln tittar vi därför närmare på hur du kan hitta de bästa aktierna för din portfölj och presenterar några av våra favoriter från Nasdaq Stockholm. Här är det viktigt att påpeka att Investikon aldrig ger investeringsrådgivning. Du ansvarar därför själv för att göra nödvändig forskning och välja investeringar för din portfölj. 

Nu när vi har fått det formella ur vägen kan vi gå över till det mycket mer spännande, nämligen hur man bygger upp en bra investeringsstrategi och vilka aktier vi gillar på Stockholmsbörsen idag. Om du aldrig har handlat med aktier tidigare hittar du också en bra förklaring om hur man handlar med aktier längst ner i artikeln. 

Låt oss komma igång!

Ta fram en investeringsstrategi

Ett misstag som många nya investerare gör är att hoppa rakt in i utbudet av aktier på aktiemarknaden. De gör detta utan att ha en tydlig definition av vad de egentligen vill uppnå med sina investeringar. För att undvika denna förlust rekommenderar vi att du utarbetar en investeringsstrategi innan du handlar dina första aktier.

Syftet med detta är att ge dig en tydlig bild av vad du vill uppnå med dina investeringar, vilket gör det mycket lättare att välja företag som passar denna strategi. Vi ska därför titta närmare på några viktiga punkter som du bör ta med i din investeringsstrategi innan du börjar välja aktier.

Riskprofil

Det första du bör tänka på är hur stor risk du är villig att ta. Detta kommer förmodligen att avgöra vilka aktier som är lämpliga för din portfölj. Stabila företag som Investor, Volvo AB, Swedbank och Ericsson kan till exempel passa bra i en portfölj där du vill ha mindre risk och volatilitet. Det krävs dock mycket för att dessa företag plötsligt ska fördubblas i värde, vilket också påverkar din potentiella avkastning. Om du letar efter företag som har denna egenskap är mindre etablerade företag en bättre utgångspunkt. Dessa kan fortsätta att öka avsevärt i värde eftersom de fortsätter att växa kontinuerligt. 

Tidslinje

En annan viktig faktor som bör ingå i din strategi är tidsramen. Om du är i mitten av 20-årsåldern och behöver investera för din pension har du en långsiktig inställning. Om du däremot är i mitten av 50-årsåldern och ska använda pengarna till att köpa en stuga om 2 år är tidslinjen mycket kortare. En uppskattning av hur länge pengarna kommer att få verka i portföljen kommer att ha stor inverkan på hur du placerar dem. Investerare med en lång tidslinje kanske vill börja med aktier med långsiktig avkastningspotential och sedan dra nytta av överavkastningen. Kortsiktiga investerare, å andra sidan, behöver en snabbare avkastning och satsar därför på aktiens kursutveckling.

Storlek

Hur mycket pengar du ska investera är också en viktig del av planeringen av din portfölj. Om du behöver investera 10 000 kronor från din konfirmation räcker det sällan till mer än 1–2 positioner. Om du däremot vill investera 100 000–1 000 000 kronor måste du diversifiera betydligt för att minska risken för volatilitet. Detta är också något som du kan arbeta med med tiden när din portfölj ökar i volym. 

Inspiration för din portfölj

Det finns upp emot 300 olika företag på Stockholmsbörsen och det kan därför vara svårt att veta vilka företag som passar bäst för din portfölj. För att ge dig lite inspiration på det här området har vi valt ut några av våra favoriter från Nasdaq Stockholm. Här har vi tittat på några av de bästa företagen med långsiktig avkastning samt några spännande företag som har potential för ytterligare tillväxt. 

Vi påminner dig återigen om att Investikon aldrig ger direkt investeringsrådgivning, och att våra artiklar endast är till för inspiration. Du måste alltid göra din egen research om aktier och vara medveten om riskerna med finansiella instrument innan du gör en investering.

Bästa utdelningsaktierna

I en tid då räntorna stiger och inflationen ökar söker många investerare efter säkra hamnar. De brukar hitta detta genom så kallade utdelningsaktier, dvs. företag som betalar ut en del av sin vinst till sina ägare. På detta sätt kan man skapa en avkastning på egna investeringar så att man kan välja en aksje. Många investerare föredrar detta när de investerar i långsiktiga portföljer.

Gemensamt för många av dessa företag är att de själva har förutsägbara intäkter, samt att de är väletablerade företag. Du hittar därför gärna många föredragna utdelningsaktier inom fastighet och finans, men även ett antal etablerade industriföretag kan erbjuda attraktiv direktavkastning. Nedan har vi därför listat några populära utdelningsaktier som kan passa bra i din portfölj idag.

Castellum

Castellum är ett fastighetsbolag. Portföljen av fastigheter utgörs huvudsakligen av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri. Fastigheterna ägs och förvaltas under gemensamt varumärke. Verksamhet återfinns huvudsakligen inom den nordiska marknaden, där bolaget avser att utveckla fastighetsprojekt runtom större tillväxtregioner. Huvudkontoret ligger i Göteborg.

Vitec

Vitec Software Group är ett nordiskt programvarubolag inom Vertical Market Software. Bolaget utvecklar och levererar standardprogram för olika nischer. Bland kunderna finns apotek, fastighetsmäklare, bygg- och fastighetsbolag, energibolag, banker och försäkringsbolag. Affärsmodellen bygger på repetitiva intäkter och tillväxt sker främst genom förvärv. Verksamheten drivs via flertalet dotterbolag och den huvudsakliga marknaden finns inom Norden. Huvudkontoret ligger i Umeå.

Wihlborgs

Wihlborgs Fastigheter är ett fastighetsbolag med störst fokus mot ägande och förvaltning av kommersiella fastigheter i Öresundsregionen, vilket även innefattar investeringar inom Köpenhamnsregionen. Bolaget förvärvar, äger och utvecklar fastigheter främst av karaktären kontors- och butiksfastigheter, industri- och lagerfastigheter, samt övriga projektfastigheter. Huvudkontoret ligger i Malmö.

Hexagon

Hexagon är en global leverantör av tekniska lösningar. Idag är bolaget specialiserade inom utveckling av informationsteknologi som vidare används inom geospatiala och industriella applikationer. Bolagets lösningar integrerar huvudsakligen sensorer, mjukvara, industrikunskap och kunders arbetsflöden till informationsekosystem. Kunderna återfinns på global nivå inom varierande branscher. Hexagon grundades under 1975 och har sitt huvudkontor i Stockholm.

JM

JM är verksamma inom fastighetssektorn. Bolaget verkar som en nordisk projektutvecklare av bostäder och större tillhörande bostadsområden. Verksamheten är huvudsakligen fokuserad mot nyproduktion runtom storstadsområden och universitetsorter i Norden. Utöver huvudverksamheten arbetar bolaget även med projektutveckling av kommersiella lokaler samt diverse entreprenadverksamhet. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Bästa tillväxtaktierna 

Om du däremot letar efter aktier som har bättre potential att ge direktavkastning, så kommer troligen tillväxtaktier att hamna mer på din gränd. Det är bolag som inte är lika väletablerade som utdelningsaktierna, och som därmed ofta fortfarande befinner sig i en tillväxtfas. För dig som investerare innebär det att bolagen sällan ger utdelning, utan snarare fokuserar på fortsatt tillväxt och utveckling av bolaget.

Det kan innebära att du får mycket högre avkastning på själva aktiekursen, men det medför också en något högre risk. Eftersom företagen inte är lika förutsägbara som stora företag kan det uppstå behov av kapital eller utmaningar på vägen. Vi har hämtat inspiration till några bra alternativ som erbjuder spännande möjligheter på Stockholmsbörsen.

Swedish Orphan Biovitrum

Swedish Orphan Biovitrum, även kända under namnet Sobi, är ett internationellt läkemedelsbolag. Störst inriktning återfinns inom tillhandahållandet av innovativa behandlingar och service för patienter med sällsynta sjukdomar. Produkterna som bolaget utvecklar fokuserar på inflammatoriska- samt genetiska sjukdomar. Sobi marknadsför även särskilda specialist- och sårläkemedel under olika varumärken. Huvudkontoret ligger i Stockholm.

Fortnox

Fortnox är en företagsplattform med produkter inom bland annat redovisning, fakturering, finansiering och medarbetare. Kunderna får också tillgång till andra företagstjänster och till flertalet externa system genom partnersamarbeten. Bolaget bedriver sin primära verksamhet inom Sverige. Fortnox grundades 2001 med huvudkontor i Växjö.

Duroc

Duroc är verksamma inom den industriella sektorn. Bolaget förvaltar och utvecklar industri- och handelsbolag. Inom koncernen återfinns ett flertal dotterbolag med inriktning mot affärsområdena fiber, industrihandel, samt underhållstjänster. Verksamheten fokuserar på handel med verktygsmaskiner, service och finansiering av större verkstadsindustrier. Utöver erbjuds specialbearbetning samt underhåll av komponenter till verkstads-, kraft-, process- och transportindustrin.

HMS Networks

HMS Networks är verksamma inom telekomsektorn. Bolaget är idag en global leverantör av kommunikationsteknologi med inriktning mot industriell automation. Mjukvaran används i industriella maskiner som robotar, sensorer, generatorer och motorer. Verksamhet drivs inom hela kedjan, från tillverkning, installation till eftermarknadsservice och support. Bolaget innehar främst verksamhet inom Europa, Asien och Nordamerika. HMS Networks grundades 1988 och har sitt huvudkontor i Halmstad.

Hur man handlar aktier: Steg-för-steg

Om du aldrig har köpt aktier tidigare kan det vara bra med en snabbintroduktion till detta. Vi har därför dammat av våra kunskaper och sammanställt dem i en enkel steg-för-steg-guide. Här visar vi dig hur du snabbt och enkelt kan handla med aktier på Stockholmsbörsen. Nu finns det faktiskt ett stort utbud av handelsplattformar i Sverige, men för denna guide har vi valt att börja med vår favorit – eToro.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: 70+ mynt

Prova eToro

Handel medför risk för kapitalförlust.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconIngen mäklaravgift
  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

Steg 1: Skapa ett konto

Det första du behöver göra för att kunna handla aktier är att skapa ett konto. Du kan göra detta helt kostnadsfritt genom att logga in på eToros hemsida och välja att gå med. Du måste sedan slutföra en snabb registreringsprocess som tar några minuter. Som en del av denna process kommer du att bli ombedd att skapa ett användarnamn och lösenord, samt verifiera din e-postadress.

Steg 2: Sätt in pengar

När ditt konto är redo att användas kan du överföra pengar till ditt eToro-konto. Det är detta som du kommer att använda för att handla med aktier. Du kan välja att använda betalkort, banköverföring eller PayPal för att överföra pengar till eToro. Vi rekommenderar att du använder ett bankkort eller PayPal, eftersom banktransaktioner ofta kan ta onödigt lång tid. 

Steg 3: Hitta aktier på eToro

Så fort pengarna är insatta på ditt konto kan du göra dig redo att handla aktier. Det gör du enkelt genom att använda sökfältet högst upp på skärmen efter att du har loggat in. Skriv namnet på företaget du vill hitta och klicka sedan på logotypen som dyker upp. Detta tar dig till eToros handelssida. Här hittar du lite grundläggande information om företaget, samt kommentarer från andra investerare.

Tryck sedan på knappen Handla för att öppna nästa fönster. I det här fönstret anger du hur mycket du vill handla för och trycker sedan på knappen igen. Du kommer nu att aktivera handeln och aktierna du köper kommer att krediteras ditt konto hos eToro. Upprepa denna process varje gång du köper in dig i ett nytt företag.

eToro är en multi-asset plattform som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er. Observera att CFD:er är komplexa instrument och kommer med en hög risk att förlora pengar snabbt på grund av hävstång. 78 % av privata investerares konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er med denna leverantör. Du bör fundera på om du förstår hur CFD:er fungerar, och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den presenterade handelshistoriken är mindre än 5 hela år och kanske inte räcker som underlag för investeringsbeslut. Copy trading är en portföljförvaltningstjänst, tillhandahållen av eToro (Europe) Ltd., som är auktoriserad och reglerad av Cyperns Securities and Exchange Commission. eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och ger inga representationer och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av allmänt tillgänglig icke-entitetsspecifik information om eToro.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.