aksjer

Aktier för nybörjare: Vanliga misstag och bra tips alla borde känna till

Trots att många har rapporterat om ett ökat intresse för aktier, säger ett lika stort antal att de inte vet hur de ska komma igång med aktier. 

Därför har vi skrivit den här guiden om aktier för nybörjare. Syftet med den här guiden är att ge dig en bra introduktion till aktier och några användbara tips för att hjälpa dig på vägen. Vi kommer därför att ta upp vad du behöver veta om yxor och gå igenom hur du enkelt kan handla med aktier online. 

Är du redo att sätta dina besparingar i arbete? Då bör du fortsätta läsa vår guide om aktier för nybörjare. 

Vad är aktier?

Det första du behöver veta när du handlar med aktier är vad du faktiskt handlar med. En aktie är inte bara ett finansiellt instrument som du hittar på din bank, utan en ägarandel i ett verkligt företag. Kort sagt handlar du med en andel i ett företag när du köper en aktie. Genom att köpa en SAAB-aktie kan du till exempel äga en liten del av företaget. 

Varför skulle jag vilja äga en del av ett företag, undrar du? Det finns faktiskt flera lukrativa fördelar med att äga aktier. Som aktieägare i ett företag har du en rad rättigheter, något vi ska titta närmare på nu. Några av de saker som gör det värt besväret att vara aktieägare i ett företag är:

Visserligen är detta bara några av anledningarna till att du bör överväga att investera i aktier. Särskilt möjligheten att få utdelning kan visa sig vara lukrativ. Utdelningar är en del av företagets vinst som återförs till ägarna varje år. På så sätt kan du få in pengar på ditt konto och sedan använda de du vill ha. Om du handlar aktier som en del av ett långsiktigt sparande rekommenderar vi att du investerar dessa pengar i nya aktier. Då ser du till att spargrisen fortsätter att växa, vilket kan generera god avkastning över tid.

Hur man handlar aktier: steg för steg

Det råder ingen tvekan om att aktiehandel har blivit mycket lättare de senaste åren. Tidigare var du tvungen att hitta en börsmäklare som kunde utföra de olika affärerna åt dig, medan nätmäklare numera låter dig göra det själv. Du kan därför handla aktier var som helst med några enkla steg. Här kan det vara stora skillnader i hur du föredrar att handla aktier, men de allra flesta föredrar nog att göra det via en nätmäklare.

Du kan visserligen välja att göra det via din bank också, men det medför ofta onödigt höga kostnader. Vi kommer därför att ta utgångspunkt i användningen av en nätmäklare, men vi återkommer till detta omgående.

Steg 1: Välj en handelsplattform

Det första du behöver för att handla med aktier är en handelsplattform. Kort sagt är detta en plattform som kopplar investerare till olika aktiemarknader och gör det möjligt att köpa/sälja aktier. Det finns otaliga alternativ att välja mellan, vilket ofta kan göra det svårt att veta vilket som är bäst för ditt sparande. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

I Sverige är Nordnet och eToro ofta de två mest populära plattformarna. Båda ger tillgång till ett stort utbud av aktiemarknader, men Nordnet har ett större utbud av fonder för småsparare. Den här guiden handlar dock om aktier, så vi ska försöka hålla oss till detta ämne. En snabb jämförelse av Nordnet och eToro på aktier visar att båda bolagen tillhandahåller ett bra urval av tillgängliga länder att handla i.

Ett annat kriterium vi har tittat på är kostnader. Du måste betala en provision (avgift) varje gång du handlar aktier, så kostnaderna för olika plattformar kommer alltid att påverka valet. Här slutar likheterna mellan eToro och Nordnet. eToro erbjuder courtagefri handel med aktier, något Nordnet inte gör. Dessutom ger eToro fri tillgång till ett antal olika analysverktyg, så därför är eToro vår föredragna plattform i Sverige.

För resten av denna guide kommer vi därför att utgå från processen på eToro-plattformen när vi illustrerar hur du kan handla aktier online. Som sagt, processen kommer i stort sett att vara liknande oavsett vilken annan leverantör du väljer att skapa ett konto hos.

Steg 2: Öppna ett eToro-konto

Innan du kan handla på eToro måste du öppna ett konto, vilket lyckligtvis bara tar några minuter. Här hittar du knappen Börja investera längst ner till vänster på skärmen. Klicka på denna för att ta dig vidare till registreringsprocessen.

Det första du behöver göra är att ange information som användarnamn, lösenord, kön, ålder och e-postadress. Därefter kommer du att bli tillfrågad om lite mer allmänna personuppgifter, såsom namn, adress och land. När detta är gjort måste du verifiera ditt e-postkonto. Det gör du genom att klicka på länken som eToro skickar till din angivna e-postadress. Det tar vanligtvis bara några sekunder innan detta dyker upp, men det kan också ta några minuter.

När du har klickat på länken för att verifiera ditt konto är du i stort sett redo för att köra igång. Vi rekommenderar dock att du slutför KYC-processen innan du fortsätter. Detta är en säkerhetsprocess som eToro måste slutföra innan du kan ta ut pengar. Syftet är att verifiera din identitet så att de kan förhindra penningtvätt och identitetsstöld. Allt du behöver göra är att ladda upp ett godkänt ID-kort till eToro i form av ett pass, körkort eller nationellt ID-kort.

Steg 3: Sätt in pengar på ditt eToro-konto

När du har skapat ditt konto är du i princip redo att börja handla. Det enda du behöver nu är de pengar som du vill handla för. Du måste alltså överföra pengar till ditt eToro-konto för att du ska kunna köpa aktier. Här är det viktigt att inte sätta in mer än du har råd att förlora. Vi säger inte att du kommer att förlora pengarna, men som en försiktighetsåtgärd bör du aldrig investera mer än vad du kan se att du kommer att förlora. Detta beror på att det alltid finns en risk förknippad med finansiella investeringar som aktier, fonder och obligationer.

Det finns tre olika alternativ för överföring av pengar till eToro. Du kan sätta in pengar via bankkort, PayPal eller banköverföring. Vi rekommenderar att du använder ett av de två första alternativen eftersom det går fortast. Om du däremot vill göra en banköverföring tar det 2–5 arbetsdagar innan pengarna kan användas på eToro.

Du bör också veta att det finns olika insättningsgränser för dessa metoder. Om du väljer att använda ett betalkort/PayPal är den minsta insättningen 50 dollar. Om du använder en banköverföring är den minsta insättningen 500 dollar, vilket också är värt att överväga. Om du bara vill överföra en liten summa för att prova på aktier är PayPal och bankkort de bästa alternativen. 

Steg 4: Utforma en investeringsstrategi

Innan du börjar handla behöver du en bra strategi. Då pratar vi i första hand om vilka aktier du vill investera i, vilken riskprofil du ska gå efter och inte minst hur länge du tänker hålla aktierna. Det är viktigt att notera att aktier är ett långsiktigt sparande, så du bör ha tålamod.

Syftet med en bra investeringsstrategi är att lättare identifiera aktier som passar in i din portfölj. På så sätt kan du snabbt sortera bort de aktier som inte passar in och upptäcka potentiella investeringar som strider mot din riskprofil.

Här finns några bra artiklar om hur man bygger upp en solid investeringsstrategi. Vi kommer därför inte att gå alltför mycket på djupet om detta, förutom att påpeka vikten av att ha en strategi på plats innan du investerar dina pengar. 

Steg 5: Skapa din portfölj

När du har bestämt dig för vilken typ av investerare du vill vara är det dags att bygga upp en portfölj. Här erbjuder eToro en enkel plattform som låter dig handla med aktier från hela världen snabbt och enkelt. Du behöver bara logga in med ditt användarnamn och sedan använda sökrutan högst upp på skärmen för att söka efter etoro

Här skriver du in namnet på det företag som du vill undersöka närmare. Vi har redan talat om SAAB, så vi ska illustrera hur du kan köpa en SAAB-aktie med eToro. Det första vi gör är att skriva SAAB i sökrutan. Företaget kommer då upp och vi klickar på logotypen. 

Sedan förs vi vidare till det aktuella företagets sida på eToro. Här hittar du lite information om företaget, statistik, översikter och forskning. Du hittar även ett urval av nyheter om företaget. När du är redo att köpa aktier väljer du handla uppe till höger. Detta öppnar transaktionsfönstret för eToro. Ange hur mycket du vill handla för, valfri lånegrad och tryck på genomför handel.

Grattis, du har nu köpt din första aktie med eToro! 

Nu när du har köpt din första aktie bör du överväga att diversifiera din portfölj. En portfölj som består av endast en aktie kan snabbt bli mycket volatil, vilket innebär en risk för ditt sparande. Vi rekommenderar därför att du sprider dina pengar över flera aktier, så att du har en komplett portfölj. Du kan välja att köpa fonder för att ytterligare öka din exponering.

OBS!

Detta bör du tänka på innan du köper aktier

En illusion som många nya investerare har med sig till aktiemarknaden är att de ska tjäna snabba pengar. Här är det viktigt att notera att de flesta inte tjänar en förmögenhet över en natt, men att långsiktiga investeringar ger en attraktiv avkastning. Vi har därför gått igenom några allmänna punkter du bör känna till innan du tar steget in på marknaden.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Tänk långsiktigt

Som vi redan har nämnt är investeringar i aktier ett långsiktigt spel. Du bör därför tänka långsiktigt när du investerar. Många frestas av att titta på sin portfölj dagligen, men det leder sällan till något annat än irrationella köp och försäljningar. Kom ihåg varför du köper aktien till att börja med och följ sedan upp den enligt din investeringsstrategi. 

Tillfällig turbulens på marknaden är ganska vanlig och aktier kan öka eller minska i värde över en natt. Många professionella investerare har därför en tidsram på 3–5 år för sina investeringar, något som du också bör försöka ha. 

Undvik att försöka tajma marknaden

En term som ofta dyker upp är marknadstajming, men det är något vi starkt avråder från. Att tajma marknaden handlar om att gå in och ut ur marknaden i rätt del av en högkonjunktur, men det är något man sällan lyckas tajma själv. Även erfarna investerare avråder från att prova detta, och rekommenderar att du istället tänker långsiktigt.

Visserligen kan en nedgång på marknaden erbjuda köpmöjligheter, men det lönar sig sällan att aktivt köpa och sälja utifrån detta. Anledningen till detta är att utvecklingen i sig är svår att följa aktivt, och man övergår då till handel snarare än långsiktig investering.

Låna inte pengar

Här återkommer vi till det faktum att du aldrig ska investera mer än du har råd att förlora. Därför avråder vi alla nya investerare från att låna pengar för att köpa aktier. Det kan hända att värdet på aktierna sjunker, men då sitter du fortfarande fast med lånet du tog. Detta kan därför vara ett mycket farligt sätt att öka exponeringen. 

Många mäklare erbjuder bolån på aktieportföljer, men du bör först skaffa dig en god förståelse för aktier och olika företag innan du gör det. Vi rekommenderar också starkt att du lär dig mer om riskerna innan du går med på att belåna din portfölj. 

Håll koll på kostnaderna

Kostnader är viktiga att ta hänsyn till när du handlar med aktier. Här talar vi om courtage som den största kostnaden. Ett misstag många nybörjare gör är att de inte tar med courtage i beräkningen när de beräknar sina vinster. Detta är särskilt relevant om du väljer en annan plattform än eToro där courtaget kan vara högt.

Låt oss säga att du har investerat 1 000 SEK i en aktie, och sen får 15 % avkastning. Denna position är nu värd 1150 kronor och du väljer att sälja för att säkra dina vinster. Däremot har du 79 kr i courtage, en siffra som ligger runt snittet i Sverige. Det betyder att du inte bara betalade 79 kr när du köpte aktier för 1000 kronor, utan även när du säljer. Du har med andra ord spenderat 158 kr på courtage. Ser du vart vi är på väg?

Du har faktiskt förlorat 8 kronor på den transaktionen när du inte tar hänsyn till courtage. Om du hade sålt med vinst hade vinsten på positionen varit minst 1159 kronor, och då hade du tjänat 1 krona på din investering. Tänk därför alltid på att ta hänsyn till courtage vid beräkning av vinster och förluster på olika investeringar.

Investera för långsiktigt sparande

De flesta som köper sina första aktier har för avsikt att investera långsiktigt. Därför är det viktigt att bygga en långsiktig portfölj som klarar av turbulensen på marknaden. Det bästa sättet att göra detta är att bygga en väldiversifierad portfölj av aktier. Sedan pratar vi gärna om en aktieportfölj som består av aktier från en rad olika sektorer, inte bara olika bolag.

Ett bra exempel på detta skulle vara en portfölj bestående av företag inom fastigheter, finans, energi, teknik, konsumtion och industri. På så sätt kommer bolagen att utsättas för olika upp- och nedgångar, så att hela portföljen inte upplever kraftiga svängningar. Nu kan det komma att bli korrigeringar på resten av marknaden, men detta händer ytterst sällan.

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vissa branscher är också mer lämpade för utdelning än andra, vilket kan göra det attraktivt att lägga till några sådana aktier i din portfölj. Detta kommer att säkerställa att du får del av avkastningen utan att behöva sälja aktier i portföljen, så att du kan ta vara på nya möjligheter som borde dyka upp på vägen.

Sammanfattning – Aktier för nybörjare

Aktier kan visa sig vara en attraktiv investering för många, men det finns också några fallgropar du bör undvika. I den här guiden har vi därför tittat närmare på hur du enkelt kan komma igång med aktier för nybörjare. Vi har tagit dig igenom hur du handlar med aktier, vilka misstag du bör undvika och till sist några smarta tips. Syftet med detta var att ge en grundläggande introduktion till aktier och de möjligheter som finns på denna marknad.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.