generic

Bästa aktie app: Stort test av appar för svenska användare (2023)

Tidigare var aktieköp en omfattande process som involverade både mäklare och banker. Lyckligtvis har detta förändrats i och med den tekniska utvecklingen, och de flesta människor kan idag handla med aktier enkelt med bara några få knapptryckningar. 

Du kan fortfarande köpa aktier via nätet eller via en aktiemäklare, men de flesta kommer förmodligen att använda sig av en aktieapp på sin telefon. Tack vare nätmäklare och deras användarvänliga plattformar kan du nu få tillgång till ett stort antal marknader runt om i världen och utföra affärer direkt via din smartphone. 

Det kan dock vara svårt att veta vilken app som är bäst för dig, men det är precis vad vi ska titta på i den här guiden.

Bästa aktieapparna i Sverige – översikt 2023

eToro: Användarvänlig handelsplattform med stort urval och låga avgifter

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

Vad vi gillar med eToro

eToro är en social handelsplattform med över 20 miljoner användare. Plattformen är mycket användarvänlig och du kan använda den för att lära dig om nya handelsstrategier och olika typer av investeringar. Du har också möjligheten att kopiera framgångsrika portföljer med CopyTrading-funktionen, vilket gör det enkelt för nybörjare att komma igång. Erfarna traders kan tjäna en extra inkomst genom att dela sin kunskap med andra.

Fördelar

  • star iconAnvändarvänlig
  • star iconStort nätverk av erfarna handlare
  • star iconCopyTrading-funktion
  • star iconÅtkomst via dator, surfplatta och mobil

Nackdelar

  • star iconUttagsavgift
  • star iconValutaavgift

eToro har länge varit en av de mest populära plattformarna för aktiehandel i Sverige, och det beror till stor del på deras låga kostnader. De erbjuder courtagefri handel med aktier från hela världen vilket gör att du slipper onödiga kostnader på ditt sparande. En annan fördel med eToro är att det är en social plattform, vilket gör det möjligt att följa vad andra användare gör på plattformen. 

Nordnet: Nordisk plattform med fokus på småsparare och nya investerare

Nordnet har länge varit en av de ledande plattformarna för icke-professionella investerare i Sverige. Det svenska företaget har länge arbetat med att göra investeringar i aktier tillgängliga för småsparare. Idag kan de erbjuda ett imponerande urval av aktier, fonder och resurser för investerare på alla erfarenhetsnivåer. Det är dock bra att notera att Nordnet har ett något styvare courtage än sina konkurrenter, och att det är bäst lämpat för att investera i nordiska aktier.

Skilling: Prisvärd CFD-plattform med ett stort urval av handelsverktyg.

Skilling är en CFD-plattform som ger tillgång till en rad olika investeringar i både aktier och kryptovaluta. Företaget är bland de mest kostnadseffektiva CFD-plattformarna på marknaden, men det är värt att notera att CFD:er innebär hög risk. Om du fortfarande vill prova detta erbjuder Skilling en utmärkt aktieapp med över 900 olika CFD-instrument.

Libertex: CFD-plattform för aktiva handlare 

Libertex er en aktiv CFD-plattform som passar utmärkt för dig som bedriver aktiv handel. Här får du tillgång till flera innovativa verktyg och en blixtsnabb plattform. Dessutom får du tillgång till teknisk analys och ett stort urval av instrument, så här är möjligheterna många. Observera att Libertex är en CFD-plattform, vilket innebär hög risk.

Capital: CFD-plattform väl lämpad för handlare med teknisk analys

Om du vill handla CFD:er på mer än bara aktier och kryptovalutor är Capital en av de bästa aktieapparna på marknaden. Här kan du handla med en rad olika instrument, till exempel råvaror, kryptovalutor, aktier och forex. Företaget erbjuder en mycket innovativ app, men har också en utmärkt näthandelsplattform. Dessutom får du ett stort urval av teknisk analys som kommer väl till pass vid högfrekvent handel.

Plus500: CFD-plattform med stort utval är en av alla världar

Plus500 är en av de mest etablerade plattformarna för CFD-handel i Sverige och har över 20 års erfarenhet. Företaget kan peka på flera miljoner aktiva användare, samt en plattform som fungerar lika bra i webbläsaren som på surfplattor och smartphones. Här kan du handla courtagefritt i ett enormt urval av CFD-instrument med låga spreadar.

Skapa ett konto på den bästa aktieappen: steg för steg

Fördelen med en aktieapp är att du alltid har tillgång till marknaden när du är på språng. Detta gör det möjligt att snabbt genomföra affärer, justera portföljen eller ta vara på oväntade möjligheter. Även om det finns otaliga appar och nätmäklare som erbjuder en egen app, är vår favorit eToro. Detta är en otroligt användarvänlig plattform som gör det enkelt att handla med aktier från hela världen. En annan fördel med eToros handelsplattform är att den ser likadan ut i både appen och webbläsaren, så det är lätt att hitta rätt i båda.

Vi vill därför som en del av dessa riktlinjer visa dig hur du snabbt kommer igång med eToros handelsplattform. Det är en process som sällan tar mer än några minuter, vilket innebär att du snabbt kan komma igång med dina investeringar. Du kan också välja att göra denna process med en webbläsare om du vill använda mindre mobildata under registreringen. 

Steg 1: Ladda ner eToro till din enhet

Du kan skapa ett konto på eToro i webbläsaren, men eftersom vi söker och diskuterar de bästa apparna för aktiehandel kommer vi att utföra hela processen i appen. Det första du behöver göra är därför att ladda ner eToros handelsplattform till din enhet. Du kan göra detta genom att söka efter eToro i AppStore eller GooglePlay Store. När den har laddats ner (bör bara ta några sekunder) kan vi gå vidare med att skapa vårt konto.

Steg 2: Öppna ett eToro-konto

När du har laddat ner appentill din enhet måste du skapa ett konto. Du kan enkelt göra det genom att välja Create Account i programmet eller genom att välja Join Now på deras hemsida. Båda leder dig genom samma registreringsprocess, så här kan du välja vilken som är lättast för dig.

Som en del av registreringsprocessen måste du ange ditt namn, din e-postadress och ett lösenord för ditt användarnamn. Du kommer sedan att få ett e-postmeddelande för att verifiera ditt konto. Vi rekommenderar också att du utför KYC-processen på en gång, så att du inte behöver lägga ner tid på detta senare. Syftet med processen är att kontrollera din identitet, och du måste därför tillhandahålla antingen ett personnummer eller en giltig ID-handling (pass, körkort, nationellt ID-kort).

Steg 3: Överför pengar till ditt eToro-konto

Nu när ditt konto är verifierat och redo att användas är det dags att överföra pengar. Du kan göra detta med PayPal, bankkort eller banköverföring, men vi rekommenderar definitivt något av de två första alternativen. Både PayPal och betalkort krediteras snabbt till ditt konto, medan en banköverföring kan ta 1-3 arbetsdagar för medlen att tillgängliggöras.

Det är också bra att veta att eToro har en minsta insättning på 50 dollar, vilket motsvarar cirka 500 kronor. Kom ihåg att det alltid finns en risk med att investera i finansiella instrument, så överför eller handla inte för mer än vad du kan ta ut. 

Steg 4: Investera i aktier via eToro-appen

Så snart du har överfört pengar till ditt konto är du redo att handla med aktier med eToro. Du kan enkelt göra detta genom att använda sökrutan högst upp på skärmen. Här kan du söka efter enskilda aktier eller välja att gå till fliken aktier. På denna sida kan du bläddra igenom ett stort urval av aktier som finns tillgängliga på eToro. 

logo

Bäst för nybörjare

star icon star icon star icon star icon star icon

4.8/5

Nyckelfigurer

Avgifter: 0,75% – 5%

Urval: aktier, CFD:er

Prova eToro

eToro är en investeringsplattform för flera tillgångar. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

För att visa hur enkelt det är att handla med eToro har vi valt att illustrera detta genom att köpa en aktie. I vårt fall har vi valt Tesla, ett företag som de flesta känner till sedan tidigare. Klicka på sökrutan högst upp på skärmen och skriv Tesla. En meny med de olika resultaten visas. Klicka på Tesla-logotypen. Detta tar oss till informationssidan om den aktuella aktien.

Du hittar en liknande informationssida om alla tillgängliga aktier på eToro. Här kan du se priser, uppskattningar och vilka åsikter olika användare av eToro har om det nuvarande systemet. Vi rekommenderar alltid att du gör din egen bedömning, men det kan alltid vara informativt att se vad andra bedömer en investering. 

För att genomföra en handel väljer du den blå knappen i det övre högra hörnet av handelsskärmen. Detta tar dig till själva handelsfönstret. Här anger du beloppet du vill handla för, samt eventuell stop loss och avkastning. Tryck sedan på öppna handel längst ner på skärmen. Du har nu slutfört en affär med eToro-appen!

Steg 5: Bygg upp en portfölj med eToro

En av fördelarna med eToro är att du kan bygga en portfölj som består av ett stort urval av internationella aktier. Här är det viktigt att du utnyttjar denna möjlighet till fullo. En bra aktieportfölj bör diversifieras över olika sektorer, så att du får en mindre volatil portfölj. Det innebär att en aktieportfölj till exempel bör bestå av bolag inom olika sektorer som; telekom, energi, finans, fastigheter och konsumtion. 

Om du ändrar dig under tiden kan du sälja aktierna lika enkelt som du köpte dem. Sedan väljer du den aktuella aktien i din portfölj, går till informationssidan och väljer Handla. Välj sedan Sälj högst upp på sidan och ange den kvantitet du vill sälja. Därefter handlar aktiviteter du på samma sätt som tidigare, genom att klicka på öppna handel längst ner på sidan.

OBS! eToro är en multi-asset plattform som erbjuder både investeringar i aktier samt handel med CFD:er. Observera att CFD:er är komplexa instrument och innebär en hög risk att förlora pengar snabbt på grund av hävstångseffekten. 78 % av investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Presenterad handelshistorik är kortare än 5 hela år och kanske inte är tillräckligt som grund för investeringsbeslut. Copy Trading är en portföljhanteringstjänst som tillhandahålls av eToro (Europe) Ltd., som är auktoriserad och reglerad av Cyperns värdepappers- och börsmyndighet (Cyprus Securities and Exchange Commission). eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och ger ingen representation och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-entitetsspecifik information om eToro.

Vad är viktigt?

Tiden då du bara handlade aktier på en bärbar dator är förbi. Fler och fler affärer görs nu på mobiltelefoner och småinvesterare kräver idag mer av nätmäklare än vad de gjorde tidigare. Det borde inte vara några problem att enkelt öppna eller stänga en position på bussen på väg till jobbet eller när man följer barnen till skolan. Man ser att kunderna kommer att handla när det händer saker och då hjälper det inte om man är i stugan utan tillgång till plattformen eller internet. I många fall blir det alltså viktigt att ha tillgång till en aktieapp och 5G på mobilen. Ju mer aktiv en handlare du är, desto mer avgörande blir det att kunna använda en bra handelsapp.

Statistik visar att över 50 procent av affärerna nu utförs på aktieappar istället för på en bärbar dator eller PC. Det ständigt ökande behovet av mobila plattformar har lett till ett antal bra aktieappar idag.

När det kommer till att välja en aktieapp finns det många viktiga faktorer. Sammantaget är det den allmänna användarupplevelsen som är viktigast. Hur lätt det är att navigera runt i appen och hur intuitivt systemet är blir avgörande. När det kommer till generell användarvänlighet finns ett antal underpunkter som är viktiga och vi går igenom var och en här.

Hvordan velge aksjeapp

Det kanske viktigaste med en bra aktieapp är att du kan följa utvecklingen av dina investeringar. På grund av detta är en av de viktigaste faktorerna när du väljer aktieapp hur bra överblick appen ger dig över din aktieportfölj. Det ska vara lätt att se en överblick över alla dina positioner, samt utvecklingen av de olika positionerna.

Här kan du läsa mer om fördelar och nackdelar med aktieappar.

Enkel öppning och stängning av ordrar

I vissa fall kommer du också att vara beroende av att snabbt öppna och stänga positioner med din mobil. Därför är det också viktigt att aktieappen gör det möjligt för dig att öppna och stänga positioner på ett enkelt och tydligt sätt. Dessutom är det viktigt att köp- och försäljningsprocessen är tydlig. När du köper en aktie ska du kunna ställa in ytterligare villkor, till exempel limit- och stopordrar.

Översiktsgrafer

Alla aktieappar bör också erbjuda möjlighet att visa grafer. Det gör det enklare att få en överblick över aktiens utveckling, och många använder också graferna för att bestämma när de ska köpa och sälja. Utan möjligheten att titta på grafer kommer aktieappen inte att vara komplett. De allra flesta aktieappar erbjuder idag relativt bra grafer.

Översikt över andra användare

Idag kan du följa andra investerares investeringar hos många nätmäklare. Vissa appar visar till exempel hur många personer som nyligen har sålt eller köpt ut företaget. Detta gör det lättare för dig att få en överblick över känslan. Andra appar låter dig också följa de mest framgångsrika investerarna på sistone. I denna mening är det ett verktyg både för att lära sig samt att fatta bättre investeringsbeslut och uppleva högre avkastning.

Varningar

Det är också viktigt att kunna ange när appen ska varna dig i mobilen vid olika händelser. Därför kommer detta att bli en viktig aspekt i valet av aktieapp. Om du till exempel vill bli varnad när aktiekursen har sjunkit med mer än 2 procent är det viktigt att du kan be din mäklare att varna dig för detta, så att du inte ständigt behöver hålla ett öga på aktiekursen.

Urval

Detta har inte direkt med själva appen att göra, men det är ändå viktigt att notera att du alltid måste titta på urvalet för nätmäklarna. Det vill säga hur många olika aktier och marknader som nätmäklaren erbjuder. Detta varierar mycket mellan olika onlinemäklare. Många nätmäklare erbjuder också köp av andra värdepapper och derivat, och detta kan vara en faktor att titta på om du är intresserad av att handla med sådana finansiella instrument.

Courtage är också viktigt

Det är viktigt att inte bara låta sig förblindas av hur bra nätmäklarens app är. Det finns även andra faktorer som du bör bedöma utöver appens nivå. Det kanske viktigaste elementet är courtaget. Detta är den avgift som mäklaren tar ut för att utföra köp- eller säljorder åt dig. Courtaget är alltså det sätt på vilket mäklaren tjänar pengar och är anledningen till att mäklarna tillhandahåller dessa plattformar.

Nätmäklarnas courtage varierar från mäklare till mäklare, så det är svårt att göra ett allmänt uttalande. De flesta nätverksoperatörer arbetar med en procentsats och en lägsta växelkurs. Procentsatsen varierar mellan 0,02 % och 0,20 %. På alla ordrar som du utför kommer du därför att få betala denna procentuella avgift på det totala orderbeloppet.

Om du gör en order för ett mindre belopp kommer minimiavgiften ofta att spela in. De flesta nätmäklare har en minimiavgift på mellan 20–100 kr. Detta innebär att för alla ordrar där procentcourtaget är lägre än minimiskatten kommer minimiskatten att tillämpas.

Här kan du läsa mer om skillnaderna mellan eToro och Nordnet.

Sammanfattning

Sammantaget ser vi att det finns en rad olika faktorer du bör lägga vikt vid när du ska välja aktieapp. Generellt sett är dock den allmänna användarvänligheten det viktigaste. Det avgörande är hur lätt du kan använda appen i vardagen samtidigt som du gör andra sysslor. De nätmäklare vi har tittat på detta test är bara några exempel som vi valt att nämna. Dessa är helt klart bra nätmäklare som erbjuder bra aktieappar, men det finns även andra nätmäklare med bra appar, samt svenska aktörer.

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.