generic

Aker-aktier: Är det rätt tid att köpa? En komplett guide

Aker ASA är ett industriellt investeringsbolag som under flera år har gett utmärkt avkastning till sina investerare. Även om företaget till stor del förknippas med majoritetsägaren Kjell Inge Røkke har ett antal andra kända norrmän också aktier i det traditionella företaget. Vi ska därför titta lite närmare på vilka värden som döljer sig i detta företag och om det är dags att ta en position med Aker-aktier. 

Historien om vad som idag är ett av Norges största investeringsbolag, som startade redan 1841. Det var dock inte förrän 1996 som företaget började ta den form vi känner till idag. Vi kommer därför att titta på företagets historia innan vi tittar på hur du kan handla aktier för din portfölj. 

Historien om Aker ASA

Som vi nämnde i inledningen har Aker en imponerande historia inom den norska industrin. Företaget grundades redan 1841 under namnet Akers Mekaniske verksted (Akers Mek förkortat) och hade sitt säte i Akerselva, men flyttade 1854 till Holmen i Pipervika – det område som vi i dag känner till som Aker Brygge. Här började företaget bygga och reparera fartyg för den norska sjöfartsindustrin. 

Därefter följde en period då företaget levererade flera fartyg till norska ångfartyg och byggde upp en position som reparatör av större fartyg. Men på 1960-talet visade Akers Mekaniske att de hade förmågan att anpassa sig. Norge såg tecken på en blomstrande oljeindustri, och detta var ett tåg som företaget inte tänka missa. 

Akers Mek. ändrade sin affärsplan och inriktade företaget på olje- och gasverksamhet i Nordsjön. Detta var den första antydan till det industriföretag som vi idag känner till som Aker ASA. Bolaget placerade sig väl och var med när Norge upptäckte den första oljan på kontinentalsockeln. Trots detta lades Aker’s Mek. ned efter flera år av förluster 1982. Moderbolaget Akergruppen slogs samman med Norcem för att bilda Aker Norcem. 

Efter denna förändring låg företaget vilande tills Kjell Inge Røkke köpte en betydande andel av företaget 1996. Detta resulterade i en fusion mellan Røkkes RGI och Aker 1997. Samtidigt som sammanslagningen ägde rum fick Aker en betydande roll som aktör inom norsk och amerikansk fiskeutbildning. Kjell Inge Røkke inledde då det som är Norges kanske största uppköpsräd under de kommande tio åren.

Många fusioner, förvärv och börsnoteringar senare har det traditionsrika industriföretaget i dag blivit ett renodlat investeringsbolag med ägarintressen i flera av de största företagen på Oslo-börsen. 

Aker ASA som investering

Det råder ingen tvekan om att detta är ett företag som genom stark tillväxt och strategiska investeringar har blivit en ledstjärna i den norska industrin, men vad får du egentligen när du köper Aker-aktier? Förutom attraktiv direkt avkastning får du ägande i en bred portfölj av företag. Vi har tittat närmare på dessa i de följande avsnitten. 

AkerBP

Genom en rad förvärv har Aker BP blivit ett av de största prospekterings- och produktionsbolagen för olja och gas på norska kontinentalsockeln. Företaget började småskaligt som Aker Exploration på 2000-talet innan det slogs samman med Det Norske Oljeselskap (DetNor) 2009, följt av ett förvärv av Marathon Oil Norway AS 2014, och en fusion med BP Norge 2016. Resultatet blev dagens Aker BP, som har vuxit till att bli en av de största operatörerna på norska kontinentalsockeln idag.

Aker Energy

Medan Aker BP främst fokuserar på den norska offshore-marknaden har Aker Energy en internationell synvinkel. Företaget äger 50% av oljefältet DeepWater Tano Cape Three Points utanför Ghana. Projektet var mycket spännande, men företaget har sedan dess blivit en viktig del av Aker ASA:s portfölj inom internationell prospektering och produktion. 

Aker Solutions

Efter att Aker ASA köpte upp Kværner delades företaget upp i flera nya enheter. Skeppsbyggandet slogs samman med Aker Shipyards, medan oljeserviceenheten blev det som i dag är Aker Solutions. Kværner förblev ett självständigt företag i nästan 20 år innan det slogs samman med Aker Solutions igen 2020. I dag är företaget en av de ledande aktörerna inom oljebranschen i Nordsjön och tillhandahåller produkter och tjänster till ett antal operatörer. 

Aker Horizons

Många betraktar Aker som ett renodlat oljebolag, men under de senaste åren har de utökat verksamheten till en rad nya områden. Ett av dessa är det nya holdingbolaget Aker Horizons, där du hittar alla deras projekt för förnybara energikällor. Företaget leds av Kristian Røkke och har snabbt blivit en av de mest eftertraktade gröna aktierna på Oslo-börsen. 

Aker Biomarine

Aker-aktier handlar inte bara om olja och havsvind, utan även om fiskeindustrin. Även om Aker sålde Havfisk och Norwegian Seafood för några år sedan har de fortfarande en stor affärsverksamhet inom krill. Detta kommer i form av Aker BioMarine, ett teknikföretag med verksamhet i Norges norra delar. 

Cognite

Inom teknik har Cognite varit en av de mest framgångsrika investeringarna för Kjell Inge Røkke. Aker har länge varit majoritetsägare i företaget, som har pekats ut som en av de få troliga enhörningarna i Norge. Cognite arbetar med mjukvara och digitalisering av stora datamängder för industrikunder, och de har kunnat testa sina projekt på Åkers traditionella verksamhet. 

Hur man köper Aker-aktier: Steg för steg

Aker har en diversifierad portfölj på nära 100 miljarder NOK, vilket innebär en god exponering för flera attraktiva branscher i Norge. Detta har även gjort aktien till ett populärt tillskott i långsiktiga portföljer. Vi ska därför titta närmare på hur du så enkelt som möjligt kan köpa Aker-aktier. För denna recension har vi valt att använda eToros användarvänliga plattform. Här kan du handla ett stort utbud av aktier helt provisionsfritt, vilket gör det lättare att komma igång med små belopp.

Steg 1: Skapa ett konto

Innan du kan handla med aktier måste du skapa ett konto hos eToro. Du kan göra det genom att gå in på deras webbplats och välja Börja investera. Du kommer då att tas genom en registreringsprocess där ett användarnamn, lösenord och viss personlig information måste anges. Slutligen kommer du att få ett e-postmeddelande som ber dig att verifiera dig innan du kan använda ditt konto.

Vi rekommenderar att du också slutför eToros KYC-process innan du fortsätter. Genom att göra detta redan nu undviker du att behöva ta itu med detta när du ska ta ut pengar från ditt konto igen. 

Steg 2: Sätt in pengar på ditt konto

Nu har du ett konto som egentligen är redo att användas, men som saknar en viktig sak. Kontot kommer inte att vara tillgängligt, eftersom att du först måste sätta in de pengar som du tänker använda att handla för. På eToro finns det tre olika alternativ för dem som vill sätta in pengar. Du kan välja att använda PayPal, bankkort eller banköverföring. Minsta insättning på de två första är 100 kr, medan de är 500 kr vid banköverföring. Vi rekommenderar därför att du använder ett kort eller PayPal för att underlätta insättningen.

Steg 3: Hitta aktier att investera i

Så snart pengarna är krediterade på ditt konto kan du börja leta efter aktier. Du kan enkelt göra detta genom att använda sökrutan i mitten av skärmen efter att du loggat in på eToro. I vårt fall skriver du AKER i fältet och företaget visas. När företaget visas i sökrutan klickar du på det.

Du kommer nu till en informationssida om företaget. Här kan du läsa en liknande nyhet, se vilken bedömning andra investerare på eToro har av selskapet och nyheter relaterade till virksomheten. Om du vill gå vidare väljer du handelsknappen till höger på skärmen.

Ett nytt fönster öppnas där du ska ange det belopp du vill handla med och den hävstång du vill ha – sedan bekräftar du transaktionen. Ange de belopp du behöver och bekräfta genom att klicka på handel igen. Ordern placeras nu och du kommer att få de aktier som du har handlat med inom kort.

eToro är en plattform för flera tillgångar som erbjuder både investeringar i aktier och handel med CFD:er.

Observera att CFD:er är komplexa instrument och att det finns en hög risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 77 % av privatinvesterarnas konton förlorar pengar när de handlar med CFD:er hos denna leverantör. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Tidigare resultat är inte en indikation på framtida resultat. Den handelshistorik som presenteras är mindre än 5 hela år och kan inte räcka som grund för investeringsbeslut.

Copy Trading är inte detsamma som investeringsrådgivning. Värdet på dina investeringar kan stiga eller sjunka. Ditt kapital är i riskzonen.

eToro USA LLC erbjuder inte CFD:er och gör inga utfästelser och tar inget ansvar för riktigheten eller fullständigheten av innehållet i denna publikation, som har utarbetats av vår partner med hjälp av offentligt tillgänglig icke-enhetsspecifik information om eToro.

Sammanfattning

Det finns många investeringsmöjligheter på Oslobörsen, men få har den styrka och historia som Aker ASA har att komma med. Vi har därför tittat på vilka underliggande värden som finns i Aker-aktier och deras portfölj. Dessutom har vi tittat lite på hur du kan köpa aktier i detta industriföretag genom den användarvänliga plattformen eToro. Det är sant att det finns flera olika onlinemäklare i Sverige, men enligt vår mening erbjuder eToro en av de mest konkurrenskraftiga plattformarna.

Ur ett investeringsperspektiv är det värt att notera att Aker ASA länge har varit en av de mest pålitliga utdelningsaktierna på Oslo-börsen. I turbulenta tider kan det därför vara attraktivt att äga en liten del av detta företag som ett skydd mot både inflation och den turbulens som präglar resten av marknaden i dessa dagar. 

Om Mats

Mats är redaktör på Investikon.se där han tar upp ämnen som investeringar, aktier och kryptovaluta. Han har flera års erfarenhet av att investera i dessa ämnen, vilket gör att han har mycket kunskap att dela med sig av.